Skip to content

We count anonymous page and calculator use without cookies. May we also use optional analytics (cookies, masked replay) to improve the service?

About your privacy choices

We use essential storage to keep you signed in, remember work in progress, save your privacy choice and run sign-in bot protection. We use limited cookieless usage counts before you choose. With your permission, optional product analytics help us understand and improve the signed-in service. Account-linked analytics stay off unless you accept. Session replay is disabled on authenticated and client workspace pages; with your permission, anonymous masked replay may run only on queryless public pages. We do not use advertising trackers or sell personal data. Read our privacy policy.

ParaplanAI

Lump sums and protections · The allowances

“Lump sum allowance used up” on a P60 or pension statement: what the figure means

The line appears on pension scheme statements, and people often look it up as a P60 figure. It is the scheme reporting how much tax-free cash allowance its own payments have used. Here is where the figure comes from, what it leaves out, and how the total is checked.

6 min read · Last reviewed


— In short

It is the amount of the member’s lump sum allowance, £268,275 as standard, that tax-free lump sums paid by that scheme have used. The scheme must give the statement at least once a year to a member drawing a pension from it, and otherwise within three months of a lump sum. It covers that scheme only: the allowance is one lifetime total across all of a member’s pensions, so the statements are added together.

Put the rule to work

Run the calculation

Use the Lump Sum Allowance (LSA) calculator with your figures and see the working. Free, with no sign-up required.

A member who has taken tax-free cash may find a line on a pension statement headed something like “lump sum allowance used up”, with a figure beside it. Since 6 April 2024 the lump sum allowance has capped the tax-free cash a member can take across their lifetime: £268,275 as standard, unless they have a protected right to a higher figure (PTM171000). The line is the scheme reporting how much of that allowance its own payments have used. This page explains where the figure comes from, what it leaves out, and how the remaining allowance is checked.

Is it on the P60?

Not as part of the P60 itself. What a P60 must show is set by regulation 67 of the Income Tax (PAYE) Regulations 2003: the tax year, the payer’s PAYE reference, name and address, the member’s name, national insurance number and any reference number, the pay for the year, the tax deducted and the tax code. The lump sum allowance is not one of them. The figure comes from a separate statement that pension tax rules require the scheme to give. If it is printed on or sent with a P60, it is still the scheme’s statement, not part of the P60.

Income Tax (PAYE) Regulations 2003, regulation 67 (Form P60)

What the scheme has to report

Regulation 14 of the Registered Pension Schemes (Provision of Information) Regulations 2006 requires the scheme administrator to give the member a statement showing the amount of the member’s lump sum allowance, and the amount of their lump sum and death benefit allowance, used up (PTM164600). The statement is due at least once in each tax year to a member who is being paid a pension by the scheme, and otherwise within three months of the event when a tax-free lump sum is paid. The amount used at each event is the tax-free amount: a lump sum above the allowance counts only up to what was left, because the rest is taxed as income.

The figure covers only the events under that scheme, plus any events before a transfer whose money the scheme has since received. It does not include tax-free cash taken from other schemes. Before 6 April 2024 the same regulation asked for the percentage of the standard lifetime allowance used, which is why older statements show a percentage rather than an amount.

SI 2006/567, regulation 14 · regulation 14 as it stood before April 2024 · PTM164600

One allowance, several schemes

The allowance belongs to the member, not to the scheme. Three payments use it up: a pension commencement lump sum, the tax-free part of an uncrystallised funds pension lump sum, and a stand-alone lump sum. Pension income does not. Because each scheme reports only its own payments, the running total across all of a member’s pensions is for the member to keep track of. When a new lump sum is paid, the scheme may ask the member how much has already been used and whether other lump sums are being paid at the same time. HMRC’s manual says what happens when that information is missing:

If a member fails to provide the information, then the scheme administrator will assume that the individual has no lump sum allowance available.
HMRC Pensions Tax Manual, PTM171000

PTM171000

A worked check across three schemes

Take a member with no protection and no pension benefits taken before 6 April 2024. They take a tax-free lump sum of £60,000 from scheme A in the 2024/25 tax year, and £45,000 from scheme B in 2025/26. Each scheme sends a statement. In 2026/27 they ask scheme C for a lump sum of £180,000, a quarter of the pot being crystallised there.

Three schemes · no protection · no benefits before April 2024
Scheme A statement (2024/25): allowance used
£60,000
Scheme B statement (2025/26): allowance used
£45,000
Running total across both schemes
£105,000
Lump sum allowance left
£163,275
Lump sum asked for from scheme C (2026/27)
£180,000
Paid tax-free, and shown on scheme C’s statement
£163,275
Above the allowance
£16,725
Lump sum allowance left afterwards
£0
Lump sum and death benefit allowance left afterwards
£804,825

Scheme A’s statement shows £60,000 and scheme B’s shows £45,000. Neither statement is wrong, but neither shows the £105,000 the member has used in total. Scheme C works from the running total, so scheme C’s statement shows £163,275 used, not the £180,000 asked for. The £16,725 above the allowance cannot be paid tax-free. If the scheme’s rules allow, it can be paid as a pension commencement excess lump sum, taxed as income at the member’s marginal rate (PTM171000; PTM177000). Otherwise it stays in the pension and is taxed as income when it is drawn. The same tax-free amounts also use up the lump sum and death benefit allowance, £1,073,100 as standard, which is why the last row still shows headroom (PTM172000); the LSA and LSDBA comparison sets out how the two fit together. The lump sum allowance calculator and the LSDBA calculator run the same engine on your own figures.

PTM171000 · PTM172000 — figures engine-computed against the 2024/25, 2025/26 and 2026/27 configs

Benefits taken before April 2024, and transitional certificates

Regulation 14 asks for the allowance used by relevant benefit crystallisation events, and those can only happen from 6 April 2024 (PTM171000). A member who took pension benefits before then starts the new regime with less than the full allowance. Without a certificate, the transitional rule takes 25% of the lifetime allowance they had used off the lump sum allowance (PTM174100). That deduction is worked out from the member’s pre-2024 history, not from a post-2024 statement, so it has to be added to the statements when checking what is left.

A member with complete records showing that less than a quarter of their pre-2024 benefits was taken tax-free can apply for a transitional tax-free amount certificate, which replaces the 25% deduction with the tax-free amounts actually received (PTM174300). A certificate binds whichever way the evidence falls, and for a living member it has to be issued before they become entitled to the relevant lump sum, so both routes are compared first; see do I need a transitional tax-free amount certificate?

PTM174100 · PTM174300

Checking the allowance left

The remaining allowance is the member’s starting allowance less everything that has used it. In practice that means three steps. Start from £268,275, or the protected figure if the member holds a protection. Take off the transitional deduction for benefits taken before 6 April 2024, or the certified amount if there is a certificate. Add up the “allowance used” figures on the statements from every scheme that has paid a tax-free lump sum since then. What is left is the headroom for the next lump sum. The lump sum allowance explainer covers the protections and the excess, and the lump sum allowance calculator takes the total already used, transitional deduction included, as a single input. For planning and illustration only; this page describes the law and is not tax or financial advice.

Next

Put this to work.

Open the Lump Sum Allowance (LSA) calculator and enter your client's figures. Lump Sum Allowance (LSA) calculator

Create a free account for guided calculations, no card needed. Where a calculator offers a compliance annex PDF, the annex sets out the calculation and its HMRC references, with your firm’s name on every page. If you have edited a calculator here, those inputs stay in this browser for 15 minutes after you click below.

Create free account

Use made-up figures until your firm holds our DPA.

Common questions

Is “lump sum allowance used up” part of the P60?
What a P60 must show is set by the PAYE regulations: the tax year, the payer’s details, the member’s name, national insurance number, pay, tax deducted and tax code. The lump sum allowance is not among them. Where the figure is printed alongside a P60, it comes from the scheme’s own statement of allowance used, which pension scheme rules require separately.
Why does the statement show a different figure from last year?
The statement covers tax-free lump sums paid by that scheme, and history that came in on a transfer. A new lump sum from the scheme increases it. A lump sum from a different scheme does not appear on it at all, and neither do benefits taken before 6 April 2024.
Does taking pension income use up the lump sum allowance?
No. Only relevant lump sums use it: a pension commencement lump sum, the tax-free part of an uncrystallised funds pension lump sum, and a stand-alone lump sum. Drawdown income and scheme pension do not.
Why does an older statement show a percentage?
Before 6 April 2024 the same regulation asked schemes for the percentage of the standard lifetime allowance used. Since the lifetime allowance was abolished, the statement shows the amount of the lump sum allowance and the lump sum and death benefit allowance used, in pounds.

Sources

Based on the Registered Pension Schemes (Provision of Information) Regulations 2006 regulation 14, the Income Tax (PAYE) Regulations 2003 regulation 67, and HMRC’s Pensions Tax Manual (PTM164600, PTM171000, PTM172000, PTM174100, PTM174300, PTM177000).

  1. UK Statutory Instrument 2003 No. 2682, regulation 67 legislation.gov.uk
  2. HMRC Pensions Tax Manual, PTM164600 gov.uk
  3. UK Statutory Instrument 2006 No. 567, regulation 14 legislation.gov.uk
  4. UK Statutory Instrument 2006 No. 567, regulation 14 legislation.gov.uk
  5. HMRC Pensions Tax Manual, PTM171000 — Lump sum allowance and lump sum and death benefit allowance: lump sum allowance gov.uk
  6. HMRC Pensions Tax Manual, PTM172000 — Lump sum allowance and lump sum and death benefit allowance: Lump sum and death benefit allowance gov.uk
  7. HMRC Pensions Tax Manual, PTM174100 — Lump sum and death benefit allowance: Transitional rules for the tax year 2024-25: Lump sum allowance availability gov.uk
  8. HMRC Pensions Tax Manual, PTM174300 — Lump sum allowance and lump sum and death benefit allowance: Transitional rules for the tax year 2024-25: Transitional tax-free amount certificates gov.uk
  9. HMRC Pensions Tax Manual, PTM177000 gov.uk

For planning and illustration purposes only. Verify all inputs against source documents. This explainer does not constitute financial or tax advice.